Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez Peyniri tam yağlı inek veya koyun sütünden üretilen, sütün kaynama noktasında fermente peyniraltı suyu eklenerek asit ve ısı etkisiyle pıhtılaştırılan, oluşan pıhtıya sepetlerde kalıp halinde şekil verilen, dış yüzeyi iri kaya tuzu ile tuzlanan, kısa sürede kabuk bağlayan, taze veya üretildiği alanda doğal ortamında kuzey rüzgârlarına maruz bırakılarak on beş gün kadar doğal ortamında dinlendirildikten sonra tüketilen, uzun süre dayanabilen yarı sert geleneksel bir peynirdir. Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez Peyniri, 1850 yılından sonra Kafkasya’dan göç eden Çerkezler tarafından üretilen ve günümüze kadar otantikliğini koruyarak üretimine devam edilen geleneksel bir peynirdir.
Uzunyayla platosu; Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesinden başlayarak Sivas'ın Kangal ve Şarkışla ilçelerine bağlı mahalle ve köyleri kapsayan alandır. Bu coğrafi alan uzunlamasına bir yayla görünümüne sahip oldukça geniş ve düz bir platodur. Doğu Anadolu bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin ayrım (kesişim) noktasında yer alır. Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez Peyniri imalatı mera ve yaylalarda serbest olarak otlatılan koyun veya ineklerin sütlerinden geleneksel yöntemlerle imal edilir. Coğrafi alandaki kuzeydoğu rüzgârının etkisiyle peynir olgunlaştırılır ve bu yöntemle yarı sert, esnemeden kırılan karakteristik özelliğini kazanır. Ayrıca yörede üretilen yoğurt suyunun fermente edilip ilk maya olarak kullanılır. Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez Peyniri bu yönleriyle diğer yörelerde üretilen peynirlerden farklılaşır. Menşe işaretini 14.04.2021 tarihinde almıştır.