Loader
Kümbetler ve Türbeler

Seyyid Burhaneddin Mezarlığı ve Türbesi

(5)

Son güncelleme 16 saat önce

Dönemi: Osmanlı Dönemi 19.yy (1894)

Eseri Yaptıran: Kayseri Mutasarrıfı Mehmet Nazım Paşa

Malzeme: Kesme taş

Bulunduğu Adres: Melikgazi İlçesi, Hunat Mahallesi, Seyyid Burhaneddin Mezarlığının doğusunda bulunmaktadır.

Tarih: 1894 Tarihlidir.

Kim Yaptırdı: Ankara Valisi Abidin Paşa’nın yardımı ile Kayseri Mutasarrıfı Mehmet Nazım Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Kimin Adına Yaptırıldı: Seyyid Burhaneddin Hüseyin Adına Yaptırılmıştır.

Seyyid Burhaneddin Hüseyin Kimdir: Kayseri'nin manevi mimarlarından, asıl adı Hüseyin olan Seyyid Burhaneddin, şimdiki Özbekistan sınırlarındaki Tirmiz'de dünyaya geldi.Tirmiz'de dini ve akli ilimleri tahsil eden Seyyid Burhaneddin, Belh'e gelerek Bahaeddin Veled'in talebesi oldu.Bahaeddin Veled'in isteği üzerine küçük bir çocuk olan Mevlana'nın manevi terbiyesini üstlenen Seyyid Burhaneddin, görevini tamamladıktan sonra Belh'ten ayrıldı.Mevlana büyüdükten sonra onun terbiyesiyle ilgilenen ve maneviyat eğitimi veren Seyyid Burhaneddin, Mevlana'yı da farklı şekillerde imtihan etti.Yaşadığı dönemin akademik camiasının önemli bir ismi olan Seyyid Burhaneddin'e "Seyyid-i Sırdan" ve "Muhakkik" gibi isimler verildi. 1244 yılında Kayseri'de vefat eden Seyyid Burhaneddin için 1894 yılında kendi adıyla anılan mezarlığın içinde türbe yaptırıldı.

Hz. Mevlana’nın hocası Seyid Burhaneddin, 1235 ve 1244 yılları arasında Kayseri’de yaşamıştır. Gördüğü bir rüya üzerine Konya’ya, Mevlana Hz’lerine ders vermeye giden Seyid Burhaneddin, burada bir yıl kalıp Kayseri’ye dönmüştür. Mevlana daha sonra Kayseri’ye gelerek hocasından ders almaya devam etmiştir.Seyyid Burhaneddin Hz’leri Hz. Mevlana’ya 9 sene hocalık yapmıştır.

1244 yılında Kayseri’de vefat eden Seyyid Burhaneddin’in mezarı üzerine 19.yüzyılın sonlarına kadar bir türbe yapılmadığı anlaşılmaktadır. 1894 yılında Kayseri’nin bağlı bulunduğu Ankara vilayetinin valisi Abidin Paşa’nın teftiş maksadıyla Kayseri’yi ziyarete geldiklerinde mezar üzerine türbe yapılmasını sultana arz ettiği ve Sultan II.Abdülhamid’in iradesiyle türbe yapımına karar verildiği belirtilmektedir. Seyyid Burhaneddin Türbesi, 1348 tarihli Erdoğmuş türbesinin kuzeyine (türbenin kuzey duvarına bitişiktir) üç eyvanlı ve merkezi kubbeli olarak inşa edilmiştir. Kapı açıklığının üzerinde Ali Emiri tarafından yazılmış olan M.1894 tarihli kitabe bulunmaktadır.

1 Yorum

Göktuğ S.

17.09.2022

Uhrevi ortamı, huzurlu bahçesi ile en sevdiğim konumlardan biri. Yağmur sonrası mezarlık çevresi çok huzur verici oluyor.

Deneyiminizi Paylaşın

Seyyid Burhaneddin Mezarlığı ve Türbesi

Yakınında Gezebileceğim 5 Yer

İsterseniz etrafınızdaki gezecebileceğiniz yerleride keşfedin!