Loader

Koramaz Vadisi tarihi zenginliği ile doğal ve kültürel mirasın buluştuğu Türkiye’ nin en özel vadilerinden birisidir. Kayseri şehir merkezinin 20 km kuzeydoğusunda yer almaktadır, doğudan batıya doğru kıvrılarak uzayan ve yaklaşık 12 km uzunluğa sahip olan bir deprem kırığı oluşumudur. Bu oluşumuyla sadece Kayseri’ nin değil, tüm Kapadokya’ nın en uzun vadileri arasındadır. Koramaz Vadisi üzerinde kullanımı devam eden yedi yerleşim yeri bulunmaktadır. Bu yerleşim yerleri doğudan batıya doğru sıra ile: Büyük Bürüngüz, Subaşı, Küçük Bürüngüz, Ağırnas, Turan, Vekse ve Bağpınar’ dır.  Kayseri’ nin en eski tahrir defteri 1500 yılına aittir ve bu defterin kayıtlarında Koramaz vadisi’ nin yamaçlarında yer alan bu yedi köyün tümü mevcuttur. Bu yerleşim yerlerinde bugün hala binlerce yıllık geçmişe sahip olduğu bilinen ortak bir somut ve somut olmayan kültür mirası bulunmaktadır.

Koramaz Vadisinde binlerce yıldır kesintisiz devam eden yaşam beraberinde kendine has bir kültür gelişimini de getirmiştir. Tüm köylerin içinde ve civarında kayalar oyulmuş yapıları mevcuttur. Bu kaya oyma yapılar barınma, ibadet, üretim gibi fonksiyonlar için zaman içinde sürekli olarak kullanılmıştır. Vadide farklı dönemlere ait sivil mimari türünden benzersiz 9 adet cami, 26 adet çeşme, yüzlerce ev ve konak, 2 adet han, 6 adet köprü, 38 adet kaya kilise, 8 adet okul, 21 adet yer altı şehri, 4 adet bezirhane, 6 adet değirmen, 8 adet seten, 100 civarında güvercinlik ve şırahaneler bulunmaktadır. 21 adet columbarium (Roma mezarı) ,5 adet tümülüs, kaya mezarlar ve mezarlıklar ise vadinin dört bir tarafında dağılmış kültür miraslarıdır. Bunların dışında hala izleri mevcut olan tarihi kağnı otobanları, su yolları, fosil yatakları ve arkeolojik alanlarını görebilmek mümkündür.Tarihi açıdan diğer bir önemi ise Mimar Sinan’ ın doğduğu ve büyüdüğü topraklar Ağırnas’ ı da içinde barındırmaktadır. Mimar Sinan Evi burada ziyaretçilerini beklemektedir. Ayrıca Harf İnklabı döneminde Atatürk’ e ev sahipliği yapmış olan Kayır Hanı bu vadide yer almaktadır.

Koramaz Vadisi, Koramaz Dağı eteklerinedn doğan 18 tatlı su kaynağı ile beslenen Koramaz Çayı ile hayat bulmaktadır. Vadi içerisinde ceviz, fındık ( Karadeniz yöresinde yetişen fındık cinsinden farklı, sert iklim koşullarında yetişebilen fındık cinsi) , menengiç, dağdağan, söğüt, kavak, meşe, gilaburu, cehri, karamık, iğde, elma, armut, erik, kayısı, ayva, böğürtlen, üzüm, dut, kuşburnu, alıç, leylak türünden çok sayıda ağaç doğal olarak yetişmektedir.Yine vadi içerisinde yüzlerce çeşit çiçek yetişmektedir, bunlardan bazıları pulicaria odora, hemerocallis fulva, boraginaceae, cirsium palustre, geranium tuberosum şeklinde sıralanabilir. Çiçeklerin yanı sıra çok sayıda mantar türü ve ısırgan otu, nane gibi türler de vadi içerisinde yetişmektedir. Vadinin üst kısımlarında ise susuz tarım ürünleri olan buğday, arpa, ızgın, belemir, zeyrek ve aspir türü bitkilerinin tarımı da yapılmıştır ve yapılmaktadır. 

Koramaz Vadisi eşsiz tarihi ve doğal zenginlikleri ile misafirlerini ağırlamayı beklemektedir.

0 Yorum

İlk yorum yapan siz olun.

Deneyiminizi Paylaşın

Koramaz Vadisi

Yakınında Gezebileceğim 5 Yer

İsterseniz etrafınızdaki gezecebileceğiniz yerleride keşfedin!